Zoeken
Productcategorie

Demotour KUHN zelfrijdende voermengwagen trekt veel belangstelling

27-02-2018

Zelfrijdende en getrokken voermengwagens worden steeds populairder. Dat bleek wel uit het feit dat er veel belangstellenden een kijkje kwamen nemen bij de demonstraties van de nieuwe Kuhn zelfrijder welke door importeur Reesink Technische handel werd georganiseerd. De voordelen zijn: arbeidsbesparing en een goede kwaliteit van het gemengde voer. Gert-Jan Hegeman (productmanager) vertelt: “Kuhn is wereldwijd één van de grootste fabrikanten welke ca.2.000 getrokken en zelfrijdende voermengwagens produceert in een gespecialiseerde fabriek in West-Frankrijk en in de USA. Vorig jaar op de Sima in Parijs introduceerde Kuhn haar nieuwe voermengwagen met 1 verticale vijzel: de Kuhn SPV power Acces met 170 pk en 120 pk motorvermogen.”

 

Compact en korte wielbasis

Voor dit nieuwe type kiest Kuhn ervoor om de 170 pk sterke motor in het midden te plaatsen. Dat maakt de machine compact en de wielbasis is korter (minimaal 5m inclusief een optioneel gekozen gestuurde vooras). De 2 m brede frees en 68 cm grote diameter voorkomt dat deze gaat wikkelen. De messen zijn op een spiraalvorm op de freesas bevestigd en zorgt ervoor dat het product affreest en richting de opvoerband getransporteerd wordt. Opvallend is dat de freestrommel praktisch niet in contact komt met het product. Het werk wordt gedaan door de rechte en gebogen messen die op de freestrommel zitten. Dit zorgt ervoor dat de freestrommel niet in contact komt met het voer. Hierdoor is er nagenoeg geen slijtage op de freesas. Als er afgefreest is, wordt het voer op de 65 cm brede transportband gebracht. Bij de start van de machine wordt de transportband automatisch gespannen. Mocht er eventueel wat product tussen de band komen, tussen de twee lagen, dan gaat de spanner voor een kort moment terug.

Twee uitvoeringen verkrijgbaar, 120 pk en 170 pk

De machine is in twee uitvoeringen verkrijgbaar. De SPV Acces (170 pk motorvermogen) en de SPV Power (120 pk motorvermogen). Daarnaast is leverbaar de 2-vijzel voermengwagen met 160 pk en een grotere versie met 200 pk aan de frees. Beiden hebben 260 pk motorvermogen. Als het product gefreest is, komt het via de opvoerband aan de zijkant van de kuip binnen en wordt direct meegenomen met de verticale vijzel en naar achteren verplaatst. Kuhn staat bekend om de gezette mengkuip. Dus geen gewalste kuip maar gezet. Waarom? Hierdoor creëer je weerstand aan de buitenkant en wordt het product afgeremd aan de buitenkant. Doordat de vijzel draait kan deze het product verticaal verplaatsen. En kan het product werkelijk opnemen en het zakt langs de wand weer terug. Een relatief lage vijzel is ook in staat om een half portie te mengen.  Puur voor het product en een gladde voor en achterkant zorgt dat er weerstand is aan de buitenkant doordat de vijzel

Zowel aan de linker als de rechterzijde kan er rechtstreeks uit de mengkuip gelost worden, maar ook via een afvoerband die naar buiten en omhoog komt. Hierdoor is het mogelijk om verder van de mengkuip te lossen of hoger te lossen. De achteras maakt het mogelijk om scherp te draaien en in combinatie met een voorwielbesturing is een draaicirkel van slechts 5 m mogelijk. De vijzel draait standaard 50 rpm en op het moment wanneer deze zwaarder belast wordt gaat de lage en brede vijzel terug in snelheid van toerental naar 20 rpm. De vijzel brengt ook kleine producten mee omhoog.

Bijzonder is ook dat de motor in het midden is geplaatst. Kuhn heeft ervoor gekozen om daar wat ruimte te creëren om eenvoudig onderhoud te plegen zoals oliepeil controleren en brandstof- of oliefilters vervangen enz. Dit maakt de machine die slechts 70 liter hydrauliekolie aan boord heeft, onderhouds- en gebruikersvriendelijker dan vorige modellen.

« Terug naar overzicht